.

.

translate

DIVERSEDe ce l-au omorat pe Gaddaffi?

In urma un unei discutii pe Facebook,cateva persoane sustin ca poporul Libian,traia foarte bine si ,ca era tara cu cel mai inalt venit,pe cap de locuitor.,In scurte cuvinte,Gaddaffi ar cam fi un erou national.
Sa vedem ,insa,cam cum stau treburile.
1. Libia lui Gaddafi nu avea nici o datorie fata de nimeni in lume.
Aici suntem cu cu totii de acord.Libia a fost (si este?) una dintre cele mai mari producatoare de petrol.
Gaddaffi a facut tot posibilul sa scoata in afara tarii ,toate corporatiile si firmele straine,astfel,tot capitalul produs,nu iesea din tara(cum se intampla in tara noastra si,nu numai).
Libia nu avea o industrie constructoare de autovehicule ,insa importa masini ,in special de la tarile asiatice(japonia -korea-tari cu care avea stranse raporturi de prietenie)si platea cu petrol si bani.Majoritatea erau masini de teren.toyota,hyundai,mitsubishi,sa.Mi-aduc aminte ca si
Intre Ceausescu si Gaddaffi ,la inceputul anilor 80,s-a creat o stransa prietenie motiv pentru care Romania exporta masinile de teren ARO dar si cereale.In aceasta perioada,unii muncitori Romani au putut pleca la munca pe santierele de constructii din Libia.
Libia are o suprafata de aprox.1 800 000 km² si o populatie de numai 6.500.000.cca.densitatea este mai putin de 4 persoane pe km².DE aici se deduce si faptul ca este(mai bine zis-era)tara cu cel mai mare venit pe cap de locuitori.In acte -da,insa pe teren ,situatia era mai mult decat dramatica.


2. Pretul unui litru de benzina era de 0.14$
Si aici am putea fi de acord,insa am o intrebare:Acum cat costa un litru de benzina in Libia?

3. Pretul unei paini era de 0.15$
Libia este un stat situat in nordul Africii si,este constituit din desert in proportie de 98%.
Pentru cine nu stie,Libia se afla exct pe locul desertului Sahara.Singurele zone mai putin desertice, sunt zonele de pe coasta marii Mediterane,unde sunt asezate principalele orase Libiene.in conditiile in care Libia importa 95% din necesarul cerealelor,mi-e greu sa cred ca painea era asa ieftina.
De altfel,painea se producea si se vindea numai in orase,la tara ,situatia era alta-fiecare familie facea painea in casa.si nu era paine ci era un fel de lipie -o paine nedospita ceva de genul cum facea bunicile noastre-in anii 70-80.-coapta pe plita.

4. Invatamantul si spitalizarea erau gratuite.
In toate tarile dezvoltate din lume ,invatamintul pana la un anumit nivel ,este gratuit si,chiar obligatoriu in unele state,in special in Europa.
Va aduceti aminte ca in Romania Lui Ceausescu rata analfabetismului era 0?
Eu aveam ,incepand din clasa 1-pana in clasa a8-a,4 elevi analfabeti,care nu stiau sa scrie si sa citeasca.erau analfabeti 100%.Si totusi, erau trecuti clasa pentru ca asa era ordinul Tovarasului General Al partidului Comunist Roman.
Pe de alta parte,Libia este formata din 22 de districte,in afara celora de pe coasta mediteraneana,celelalte se afla in desertul sahara.De aici deducem ca densitatea populatiei este foarte scazuta.Familiile libiene sunt formate in general din :1 tata si cel putin 2 mame plus 5-6 si chiar 10 copii.Femeile sunt considerate ca fiind proprietatea barbatului si acesta are drept de viata si de moarte asupra femeii.Jumatate din populatie este constituita din copii.Chiar daca invatamintul era gratuit,acesta aproape ca nu exista in zonele rurale,constituite (repet) din triburi de beduini.
In zonele rurale aproape ca nu existau dispensare medicale,cat despre spitale,nici vorba.
5. Tinerii casatoriti primeau in dar 64000$ pentru a-si procura apartament.
In afara oraselor,unde sunt si constructii gen blocuri cu mai multe etaje,majoritatea familiilor traiesc in corturi sau case fabricate din pamant si paie.Tineti cont ca sunt de etnie Beduini ,deci ,au un statut tribal.
64000$ era doar pe hartie.De propaganda.Aduceti-va aminte ca si la noi,Ceausescu facea astfel de propaganda.de altfel,a avut de unde sa invete .
6. Fiecare familie libiana avea propria casa.
Daca se poate numi casa -un cort sau o coliba de pamaint-sa admitem ca este adevarat.

7. Pentru fiecare membru, familia libiana primea anual 1000$ subventii.
Gogosi.
8. Pentru fiecare copil nou nascut, familia primea 7000$, ajutor material.
Alte gogosi
9. Ajutorul de somaj 730$ lunar.
In Libia nu a existat niciodata vreo forma de asigurari sociale ,daca nu stiati,nu exista ajutor de somaj sau pensie de batranete.Nu a existat niciodata vre-un sistem sindicalist .Toate extractiile de petrol si rafinariile apartineau guvernului totalitar,libian condus de catre colonelul autoproclamat Muammar el Gaddaffi;si erau pazite si controlate cu ajutorul fortei armate libiene.Nu avea nimeni dreptul sa spuna nimic in contradictoriu cu regimul dictatorial,altfel era considerat un pericol pentru regim venea eliminat fara nici un drept de apel.
Unii copii de sex masculin erau rapiti din familiile lor si inrolati in armata.Familiile nu-i mai vedeau niciodata.Repet:jumatate din populatia libiana o constituia copii.De regula isi intemeiau familii la varste fragede.
10. Orice libian, daca era admis la oricare facultate din lume, primea 2500 euro de la stat plus
intretinere plus un automobil.
Fiind un regim totalitar,trebuia sa facii parte din apropiatii lui Gaddaffi ,ca poti sa-ti trimiti copii la facultate in alte tari din lume.
În anii 80 mai mulți disidenți libieni din străinătate au fost uciși pentru că nu s-au reîntors în Libia până la termenul de 11 iunie, termen impus de autoritățile libiene.(wikipedia)
Cat despre 2500 $,acestia chia daca ii primeau,erau platiti din buzunarele parintilor,.Cati libieni ati vazut plimbandu-se prin Bucuresti,in perioada comunista,cu masini?

11. Salariul unei asistente medicale era de minim 1000$.
Spitalele nu aveau nici macar aparatura necesara si de obicei erau goale.
oamennii ,mureau de obicei in drum spre spital,datorita distantelor lungi pe care trebuia sa le parcurga pana sa ajunga la spital.

12. Automobilele in tara erau vandute numai la pret de fabrica.
Libia nu are o industrie constructoare de masini,am mai spus ca se importa din tarile asiatice.
in libia ,de asemeni nu exista zacaminte de fier sau alte metale.Singurele zacaminte sunt cele de petrol si gaze naturale.

13. La deschiderea propriei afaceri, Jamahiriya Libiana oferea un ajutor material de 20000$, intr-o singura transa.
Nu avea nimeni dreptul sa deschida o afacere pe cont propriu.Guvernul libian era stapan peste tot.
In Romania lui Ceausescu,cati dintre voi detineati o afacere pe cont propriu?Vreau sa-l cunosc si eu pe acela care avea afacerea lui In Romania ,inainte de 89.
14. Nu exista impozit pe imobil, la apartamente si casele de locuit.
Normal ,majoritatea traiau in corturi sau in colibe de pamant.

15. Impozitele mari erau interzise prin lege.
Din moment ce nimeni nu detinea nimic,toti erau saraci,salariile erau aproape inexistente,era normal sa nu existe impozite,pentru ca oamenii nu aveau din ce sa palteasca.Apropo,in afara extractiei de petrol,la care oamenii mai mult erau sclavi,principala indeletnicire era agricultura ,acolo unde era posibil si pastoritul-cu precadere.Cei de la oras munceau in industria petrolifera-pe salarii de mizerie.
Doctrina totalitara-dictatoriala era:CU CAT SUNT MAI SARACI SI PROSTI,CU ATIT PUTEM SA-I ASUPRIM MAI MULT.

16. Cetatenii libieni primeau creditele fara dobanda din partea statului.
Ce sa faca cu creditele cand nu aveau ce sa cumpere cu banii.Mi-aduc aminte ca in Romania,bunicii mei,faceau credite la fabricile unde lucrau ca sa-si cumpere cel mult un costum de haine.Masini-in satul unde m-am nascut eu,nu prea existau.Cred ca erau cel mult 4.acestea erau conduse de catre:un inginer,un avocat,un gestionar de bufet si alimentara,iar una era castigata de catre proprietar-la loz in plic.Trebuia sa astepti ani buni,pana puteai sa cumperi masina.Cei mai in varsta,va amintiti asta,cu siguranta.situatia in Libia era mult mai grava.

17. Energia electrica era gratuita pentru populatie.
In mare parte ,nu exista energie electrica cu desavarsire.in orase era rationalizata ca si in Romania.
Libia ,desi are mari zacaminte de petrol,nu detine un sistem de productie a energiei elctrice.In Libia nu exista nici macar un rau pe care sa poata fi amenajata o centrala hidroelectrica.nu exista ,de asemenea,nici o centrala atomica.Singura sursa de energie este cea solara si eoliana.

18. In toata tara era dezvoltata o retea de magazine pentru familiile cu multi copii, in care alimentele de baza erau vandute la un pret simbolic.
Pe sistemul.trebuie sa platesti o conserva de peste din rezerva nationala,de acum 10 ani,ca sa poti sa cumperi un kg de zahar.de la cine credeti ca a invatat Ceausescu toate trucurile astea?
19. Pentru vanzarea produselor alimentare cu termenul expirat – amenzi astronomice.
Cine credeti ca se ducea in nu stiu care trib ,500 de km distanta,prin desert,sa verifice daca nu cumva exista mancare stricata?
Hai sa fim seriosi.
20. Pentru falsificarea preparatelor medicale – pedeapsa cu moartea.
nici nu vreau sa raspund la aceata idee.
21. Vanzarea si consumul de alcool – interzis prin lege.
In islam este interzis cu desavarsire alcoolul.

22. Dupa venirea la putere a lui Gaddafi, din Libia au fost alungate marile corporatii.
la aceasta idee ,am raspuns la inceputul articolului.
La sfarsit ,va pot spune ca familia lui Gaddaffi detine actiuni importante la mai multe corporatii din italia si,de asemenea detine importante sume de bani,atit in italia cat si in alte state din europa.

Ar mai fi multe de spus despre Libia si regimul totalitar codus de catre Gaddaffi,insa ma orpresc aici,deoarece consider ca am adus suficiente explicatii ,referitoare la modul de viata al poporului libian din perioada Gaddaffi.
La sfarsit ,se naste o intrebare:Daca a facut atit de mult bine poporului sau,DE CE AU AJUNS SA-L OMOARE ?
Daca Ceausescu a facut atat de mult bine ,poporului roman,DE CE L-AU OMORAT?

CATEVA INFORMATII DESPRE GADDAFFI:
Muammar Abu Minyar al-Gaddafi a fost unul dintre cei mai mari dictatori .
Cunoscut și sub numele de Colonelul Gaddafi, Muammar Gaddafi s-a născut într-o familie de țărani beduini în apropiere de orașul Sirt. După ce a urmat școala din Fezzan între 1956 și 1961, a studiat dreptul ulterior înscriindu-se la academia militară libiană. A fost trimis la cursuri de perfecționare la Academia militară din Atena, Grecia și în Marea Britanie la The British Army Staff College

Potrivit site-ului Gawker.com, unul dintre bucătarii care a lucrat pentru fostul lider libian povestește cum unele femei trebuiau duse de urgență la spital, imediat ce ieșeau din dormitorul lui. Gaddafi consuma foarte multă Viagra, iar excesele sale au determinat-o pe asistenta care îl însoțea permanent să-i ceară să reducă numărul de pastile luate zilnic. Dictatorul comandase mai multe dispozitive erotice, printre care și un aparat pentru alungire a penisului. Relațiile intime pe care el le întreținea frecvent cu gărzile sale de corp, poreclite "Călugărițele revoluției", sunt de asemenea oficial recunoscute.(wikipedia)

ASTEPT PARERILE VOASTRE PE RUBRICA DE COMENTARII.